Tinc una hèrnia de disc lumbar, i ara què faig?

~ Em vaig enganxar de la zona lumbar, no podia moure ‘m i el dolor m ‘anava per tota la cama fins als peus com un corrent

~ Sento un dolor als glutis i al panxell,  és com si un gos em mosseguis

~ Em fa mal la natja i sento la cama dèbil, com si foss de suro al panxell, no està igual que l’altra

~ Tinc un dolor que comença a laa natja i sento un formigueig del panxell fins al peu

Aquests són alguns dels símptomes que tenen els pacients a l’arribar a la consulta. Alguns vénen amb el diagnòstic d’hèrnia de disc, i altres no. Quan ens diagnostiquen una hèrnia de disc, sembla que se’ns enfonsa el món i ens preguntem «i ara què faig?». Cal tenir present que no totes les hèrnies són doloroses i que no tots els dolors lumbars són causats per una hèrnia discal. I si tens, no vol dir que si o si acabi amb cirurgia.

Què és una hèrnia de disc?

El disc intervertebral és responsable d’amortir les càrregues, permetre la mobilitat i donar espai entre vèrtebres veïnes, donant lloc a la sortida de les arrels nervioses. Està format per dues parts: un anell fibrós sobre la perifèria i un nucli polpós al centre. Una hèrnia  és quan el nucli polpós s’escapa del seu permetre podent compriir les arrels nervioses.

Per què es produeix?

Normalment el mecanisme  és per una forta compressió més una flexió del tronc en un disc fragilitzat anteriorment, com quan aixequem quelcom pesat. També es pot produir per càrregues o gestos repetitius, com postures laborals o certes activitats esportives

Què he de fer?

Depèn de l’estadi en què et trobis. Si ets en un període agut, amb molt dolor, on no pots continuar amb les teves activitats diàries, el tractament  és farmacològic i repós.  És important aquesta etapa, especialment si tens símptomes de debilitat i et crema la cama, per evitar danys en el nervi. És el metge que et donarà alló indicat per a aquests casos.

Quan ja ha passat aquesta etapa i estàss millor, però encara amb molèsties, es recomana el tractament amb fisioteràpia i osteopatia, que t’ajudarà a normalitzar la tensió dels teixits, recuperar la flexibilitat del nervi i equilibrar el teu cos de forma global per tornar a sentir-te bé. A més et guiarà en el treball muscular específic per tornar a donar estabilitat a la columna vertebral la qual cosa et protegirà  quan facis esforços, posicions sostingudes, moviments repetitius, etc. Aquí és on molts pacients poden sentir-se perduts en no saber quin exercici cal fer per no prendre mal altre cop.

Més freqüent és que et recomanin que comencis a caminar, que és perfecte, però també és important tornar a donar-li estabilitat a la columna per tal que funcioni correctament tot treballant la musculatura profunda del tronc (multífids, lumbars, abdominal transvers) amb exercicis de control motor, que tenen com a objectiu normalitzar la funció  muscular de la columna per tal que sigui més estable i tenir més control en els moviments, esforços i posicions sostingudes.

Tamb  són importants els abdominals hipopressius, que tonifiquen el múscul transvers abdominal (que és més profund l’abdominal) sense augmentar la pressió de la columna ni en el sòl pèlvic. Tot això és un treball progressiu on el teu terapeuta et guiarà per a tornar a la teva activitat física habitual, i si abans no en feies, és aconse llable iniciar-ne una, per tonificar el teu cos en general i millorar la teva qualitat de vida, tenint en compte que ja has patit un episodi de dolor lumbar. És important que tinguis cura de la teva columna tot fent els exercicis que t’han ensenyat encara que el teu dolor hagi desaparegut.

Més articles d'interès

JÚLIA AGUILAR OSTEÒPATA COL.6771

CÒLICS DEL LACTANT I TRACTAMENT OSTEOPÀTIC

Des de la unitat d’osteopatia pediàtrica del nostre centre visitem a molts nadons que pateixen problemes de còlics o d’irritabilitat digestiva, durants els seus primers mesos de vida.
En aquest article volem explicar-vos què és un còlic i com podem ajudar des de la nostra professió als vostres fills i filles.

Llegir més »
Natalla Tega Fisioterapeuta Col. 9457

Tinc una hèrnia de disc lumbar, i ara què faig?

Quan ens diagnostiquen una hèrnia de disc, sembla que se’ns enfonsa el món i ens preguntem «i ara què faig?». Cal tenir present que no totes les hèrnies són doloroses i que no tots els dolors lumbars són causats per una hèrnia discal.

Llegir més »