CÒLICS DEL LACTANT I TRACTAMENT OSTEOPÀTIC

Des de la unitat d’osteopatia pediàtrica del nostre centre visitem a molts nadons que pateixen problemes de còlics o d’irritabilitat digestiva, durants els seus primers mesos de vida.

En aquest article volem explicar-vos què és un còlic i com podem ajudar des de la nostra professió als vostres fills i filles.

El còlic es defineix com un plor inconsolable que dura almenys 3 hores al dia, durant 3 dies a la semana i arribant a allargar-se com a mínim fins a 3 setmanes.

Tot i que el còlic, és un dels motius més habituals en els que solen consultar els pares, volem afegir la importància de tractar qualsevol malestar, encara que el teu bebè segueixi un patró de menys gravetat que el del còlic, podem ser de gran ajuda per fer que el teu fill o filla estigui sa i tranquil.

COM SÓN LES SESSIONS D’OSTEOPATIA?

El primer dia de la consulta veureu que pendrem nota de com ha estat l’embaràs i el part; de com menja i dorm el vostre nadó; així com de tots els antecedents mèdics que siguin importants.

Farem una exploració per tal de donar un diagnòstic del que està causant el malestar al vostre bebè. Revisant el sistema musculoesquelètic: extremitats, columna, tórax i esfera cranial; així com el sistema digestiu, per tal de saber en quines zones haurem de fer l’abordatge en el tractament.

El tractament sempre serà a través de tècniques molt suaus i respectuoses, seguint el ritme del bebè i permetent que els teixits puguin alliberar-se i recuperar el seu equilibri i harmonia naturals.

Segons com evolucioni la sessió, us citarem una o dues sessions més.

CAUSES DEL CÒLICS:

Inmaduresa digestiva que pot anar associada a intoleràncies alimentàries (com a la lactosa o a la proteína de la llet de vaca: lactasa). També per una exposición a antibiòtics de la mare, durant l’embaràs o en el moment del part.

Refluxe gastroesofàgic: secundari a una disfunció diafragmàtica o inmaduresa del càrdies (vàlvua de la boca de l’estómac); o bé degut a un problema de frenet curt que afecti la mecànica de la llengua i del tracte digestiu superior.

Problemes de succió: degut a un frenet curt, a una compressió o mala mecànica de la mandíbula (mentó posterior); degut a falta de força o inmaduresa de la zona cervical alta i boca.

Estrés o estat alerta: després de patir parts molt llargs, instrumentats o que derivin en cesàrees d’urgència; en els casos on les mares han patit una angoixa important al llarg de l’embaràs, ja que el sistema nerviós central del bebè queda en un estat d’hiperexcitació molt gran i no hi ha res que el calmi.

Compressions físiques de la base cranial: degut a posicions intrauterines on la mare descriu que el seu bebè estava molt encaixat setmanes abans del naixement; posicions de natges durant la major part de la gestació; casos on hi ha hagut poc espai intrauterí o en embarassos múltiples; també en els casos de presentacions incorrectes en el moment del part on el cap i el coll estan comprimits; parts amb oxcitocina o instrumetació; o presència de voltes de cordó al voltant del coll.

CONSELLS PER AJUDAR AL VOSTRE NADÓ ABANS I DESPRÉS DE LA SESSIÓ:

A les mares que fan lactància materna:

– Que reduieixn o es treguin els làctics de la seva dieta. Assegurant sempre l’aport de vitamina D i calci.

– Reduir el consum de xocolata i sucres refinats, així com de llegums o aliments que dificultin les digestions.

A les mares que fan lactància artificial o mixta: consultar amb el seu pediatra per trobar la llet de fórmula correcta.

Porteig amb fulard o motxilla, sempre ajudarà al sistema digestiu i alliberarà la zona occipital de pressions excessives.

Si hi ha hagut exposición a antibiòtics o parts per cesàrea, aconsellem pendre probiòtics per tal de reforçar el sistema digestiu. Podeu consultar a la llevadora, ginecòleg o pediatra del vostre fill o filla.

Quan el nadó estigui tranquil, podeu fer massatges suaus a l’abdomen i malucs per ajudar al persitaltimse intestinal.

Més articles d'interès

JÚLIA AGUILAR OSTEÒPATA COL.6771

CÒLICS DEL LACTANT I TRACTAMENT OSTEOPÀTIC

Des de la unitat d’osteopatia pediàtrica del nostre centre visitem a molts nadons que pateixen problemes de còlics o d’irritabilitat digestiva, durants els seus primers mesos de vida.
En aquest article volem explicar-vos què és un còlic i com podem ajudar des de la nostra professió als vostres fills i filles.

Llegir més »
Natalla Tega Fisioterapeuta Col. 9457

Tinc una hèrnia de disc lumbar, i ara què faig?

Quan ens diagnostiquen una hèrnia de disc, sembla que se’ns enfonsa el món i ens preguntem «i ara què faig?». Cal tenir present que no totes les hèrnies són doloroses i que no tots els dolors lumbars són causats per una hèrnia discal.

Llegir més »